Sygdom
Sygdom
– og hvilken betydning den har for dit fysiske, psykiske og sociale liv
Når man bliver ramt af alvorlig sygdom, kan det være svært at vænne sig til en tilværelse der konkret eller mentalt er forandret.
Nogle af de problematikker der kan være forbundet med sygdom, er:
Identitetskrise. At miste evnen til at gøre visse ting eller at miste en legemsdel kan føles som at miste en del af dig selv. Er man f.eks. lige så meget kvinde når man kun har ét eller ingen bryster?
Bitterhed. Hvorfor lige mig? Hvor er det uretfærdigt at jeg, som lever så sundt, har fået denne sygdom!
Depression – er ofte en følge af den uretfærdighedsfølelse man kan blive ramt af, oven i selve sygdommen. Måske spørger du dig selv om livet er værd at leve når det aldrig bliver som før?
Angst for tilbagefald. Hvis du har haft en livstruende sygdom, er frygten for at den kommer igen, helt naturlig. Men hvordan håndterer man den frygt?
Uhelbredelig, dødelig sygdom. Hvordan skal man leve sit liv når man ved at man ikke har det så meget længere? Hvad er det vigtigt at få gjort? Skal du tage afsked med dine kære, og i så fald hvordan?
I terapi kan du arbejde med at finde svar på de spørgsmål der melder sig når man bliver alvorligt syg, ligesom jeg kan hjælpe dig med at finde fodfæstet igen og se nye muligheder i dit liv. Når gamle døre lukkes, er det muligt at åbne nye, og mange mennesker oplever faktisk at deres liv bliver rigere, efterhånden som de overvinder krisen. Det kan selvfølgelig være svært at få øje på mens du er lige midt i den, og det kræver øvelse, men det kan godt lade sig gøre at blive glad for dit nye liv.